Balık sevmeyen bir çocuğunuz mu var? Kulübe hoş geldiniz… Bizim evde her gün balık pişse yenir. Ama Elif türlü numaralarıma rağmen balığı sevemedi. Eti nerdeyse çiğ yiyen obur kızım, balığı diliyle geri püskürttü. Benim balık sevmeyen çocuklara alerjim varmış o gün anladım. Normalde Elif’in yemek istemediği gıdalarda (genel olarak yeşil yapraklı sebze yemekleri) hiç üstelemem. Tercihlerine saygı duyar, o gıdaları farklı zamanlarda tekrar denerim. Ama söz konusu balık olduğunda bende sinirler geriliyor. Denizden babası çıksa yemesin tamam ama en azından fırınlasak da mı yesek ızgara mı yapsak şöyle bir aklından geçiriversin.
Balık omega açısından çok zengin bir besin kaynağı. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği zeka gelişimine katkıda bulunduğu uzmanlarca açıklanmış. Bilimsel bir dayanağım olmamakla birlikte biz Karadenizlilerdeki pratik zekanın da balık tüketimimizle bir ilgisi olduğunu düşünüyor ve çocuklarımın da balık sever olmaları için elimden geleni yapmaya çalışıyorum.
Gelelim balık sevmeyen çocuklara alternatif olarak hazırladığım Somon Köftesi tarifime…
Malzemeler
- 1 dilim Somon balığı (yerli Norveç size kalmış)
- 1 adet küçük boy kuru soğan
- 1 adet küçük boy patates
- 1 yumurta
- 1 diş sarımsak
- Dereotu
- Maydanoz
- Galeta unu
- Mısır ekmeği
- Tuz (tercihe göre)
Yapılışı
Buhar tenceresine balık, büyük parçalara ayırdığımız soğan, patates ve sarımsağı koyup yumuşayıncaya kadar pişirelim. Ben düdüklü tenceremin buharda pişirici aparatıyla 15-20 dakika pişiriyorum.
Tencereyi ocaktan alıp balığımızın deri ve kılçıklarını dikkatlice ayıklayalım. Ayrı bir kapta ayıklanmış balık, soğan, patates ve sarımsağı çatal yardımıyla ezelim. İçerisine bir yumurta kırıp ince doğranmış maydanoz ve dereotunu ekleyelim. Son olarak köfte kıvamı alana kadar galeta unu ekleyerek yoğuralım. İsteyenler az miktar tuz da atabilir.(Elif tuzsuz sevmedi.)
Vaktimiz varsa dolapta iki saat dinlendirdikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar halinde koparıp yuvarlayalım. İki tarafını mısır ununa bulayıp zeytinyağında hafif kızarana kadar döndürelim. Kızartma işlemi çok az yağda ve kısa sürede tamamlanıyor. Ama bu aşamada fırınlamayı da tercih edebilirsiniz.
Yanında (çocuğunuz yemese bile) yeşilliklerle servis ettiğiniz balık köftelerinizi ailecek afiyetle yiyebilirsiniz.
Çalışan anneler ve acil yemek stoğu yapanlar için köfte harcından yiyecekleri miktarda ayırıp kalan porsiyonu buzluğa atmalarını tavsiye ederim.
Şimdiden afiyet olsun… 🙂