Çocuklarıyla oyun oynamak isteyen anneler için bugün keyifli bir etkinlikten bahsedeceğim: “Parmak Boyama Etkinliği” Rengarenk boyaları ve kağıtları hazırlayın, başlıyoruz…
Öncelikle işe doğru boyayı seçmekle başlalıyız.Piyasada çok çeşidi bulunduğu gibi, içerisinde fazlaca kimyasal bulunduran modeller de mevcut. Bu sebeple kaliteli ürün tercih etmekte fayda var. Ben çalıştığım okullarda birçok boya çeşidini denedikten sonra Crayola boyaları tercih etmeye başladım. Boyalarımı Amazondan sipariş ediyorum ama Cağaloğlu’na yolu düşenler, oradaki sanat dükkanlarını gezebilir; hem boyaları yakından inceleme şansınız olur hem de farklı materyallere göz gezdirebilirsiniz.
Ben hiç bir boyaya güvenmem, vaktim de bol’ diyorsanız aşağıdaki tarife göre kendi parmak boyanızı da yapabilirsiniz.
Ev Yapımı Parmak Boyası Tarifi
- 4 bardak soğuk su
- 1 bardak mısır nişastası
- 1 çay kaşığı suluboya veya gıda boyası
Yapılışı : Su ve mısır nişastasını karıştırın. Orta ateşte yoğunlaşana dek, sürekli karıştırarak pişirin. Yoğunlaştıktan sonra ateşten alın. Ağzı kapalı küçük kaplara ayırın ve sulu boya ya da gıda boyası katarak karıştırın. Boyalarınız kullanıma hazır.
Parmak boyamaya geçmeden önce, onunla boyanın parmaklarında yarattığı his hakkında konuşun. Bu deneyimini size anlatması için ona destek olun. Sonrasında ise onu özgür bırakın ve kağıdın üzerinde hayal gücünü sergilerken onu izleyin.
Parmak Boyalarıyla Neler Yapabiliriz?
- El ve ayak baskısı
- Taş boyama
- Tabak boyama
- Ayna üzerinde parmakla serbest çalışma: (Bu aktiviteyi özellikle Elif bebekken çok sık yapıyordum; hem beden farkındalığını geliştiriyor hem de duyuları harekete geçiriyor.)
- Traş köpüğü ile parmak boyasını karıştırarak serbest çalışma
- Araba tekerleklerini boyaya bandırıp uzun bir kağıtta arabaları sürelim. Tekerlek izlerini karşılaştıralım.
- Patates,soğan, yaprak, anahtar vs. evde elinize ne geçerse baskısını deneyin.
- Fırça ve parmak dışında , kulak çubuğu , pamuk, sünger, kumaş gibi materyallerle serbest boyama yapmayı deneyin.
- Oyun hamuru merdanenizin üzerine parmak boyasına batırdığınız ipi dolayın. Merdaneyi kağıt üzerinde gezdirin.
- Kuru ağaç dallarını boyayın. Daha sonra boyadığınız dallar ve çiçeklerle bir kompozisyon oluşturmayı deneyin.
- Makarna boyayın. Sonrasında ipe dizme etkinliği olarak kullanabilirsiniz.
“Haydi sarı bir güneş yapalım.” “Kağıt tabak boyayıp uğur böceği yapalım.” kıvamında yapılandırılmış aktiviteleri uygun bulmadığım için genel olarak serbest çalışma örneklerini paylaşmayı tercih ettim.Serbest çalışmak çocukları her zaman daha mutlu ettiği gibi, yaratıcılığı da arttırır. Belki ortaya görsel olarak harika ürünler çıkmayabilir ama eğlenceyi garanti ediyorum. Geleceğin Picasso’ları da kağıt tabaktan uğur böceği yaparak yetiştirilmez ayrıca . Buradan, 25 çocuğun 25’ine de kağıt tabaktan aynı renk ve modelde uğur böceği yaptırıp, gururla paylaşan Okul öncesi öğretmenlerine selam olsun…
Eminim sizler de denedikçe çok daha yaratıcı şeyler çıkaracaksınız ortaya. Burada önemli olan ortaya çıkaracağınız ürün değil, geçireceğiniz keyifli zaman.. Bu esnada, çocuğunuzun duyu organlarından hayal dünyasına çok yönlü gelişimi sağlanmış olacak.
Eğer çocuğunuzun ilk resmi parmakla boyama oyunu sonucunda ortaya çıktıysa onu saklamanızı hatta çerçeveletmenizi öneririm. Duygusal bir anı olacağı kesin…