Ekmek, bizim için olduğu kadar çocuklarımız için de zararlı bir besin. Tabi ki bütün ekmekler değil. Beyaz ekmek tüketimini doktorlarımız bize önermedikleri kadar çocuklarımıza da önermiyorlar. Bu nedenle çocuklarımıza ekmek yedirmek istediğimizde kendimiz yapmamız gerekiyor. Çocuklar için ev ekmeği nasıl yapılır diyenler içinse birkaç ekmek tarifi bu sayfada…
Bebek Ekmeği Yapılırken Dikkat Etmeniz Gerekenler?
Bebeklerimiz her yaptığımız ekmeği yiyebilir mi? Tabi ki hayır. Eğer bebeğimiz 1 yaşından küçükse; inek sütü, bal, çilek, yumurta akı, tuz ve domates yasak. 1 yaşından sonra yavaş yavaş bu besinleri kullanabilirsiniz elbette. Ayrıca bebeğinizin buğday, glüten ya da mayaya karşı alerjisi olup olmadığını anlamak için 3 gün kuralını uygulamayı unutmayın. Kuruyemişler de alerji riski oluşturacağı için kullanmamanızda fayda var.
- Ev yapımı bebek ekmeği
Bebek ekmeği tarifi olarak ilk önerim mısır unu ve buğday unu kullanarak ekmek yapmanız.
Malzemeler
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 fincan mısır unu
- 1 su bardağı ılık su
- 1 paket tohum maya
- 2 su bardağı kadar tam buğday unu
Malzemeleri karıştırdıktan sonra unu azar azar ekleyerek kek hamurundan biraz daha kıvamlı hale getirin. Fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirdikten sonra tüketebilirsiniz.
- Organik bebek ekmeği
Son yıllarda her şeyin organiği meşhur değil mi? Bebeğinize ekmek yaparken de organik tarifler ilginizi çekecek elbette. Bunlardan biri:
Malzemeler
- Organik tam buğday unu 4 çorba kaşığı
- Buğday ruşeymi 2 çorba kaşığı
- İnstant maya 1 çay kaşığı
- Su
Organik unu, buğday ruşeymini ve instant mayayı karıştırın ve hafif ılık suyu yavaş yavaş toz karışıma ekleyin. Hamur kıvamına gelen malzemeyi 40 – 45 dakika mayalanmaya bırakın. 180 derece 20 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. Bebeğinize afiyetle yedirin.
- Unlu mamalı meyveli bebek ekmeği
Çocuklar için ekmek yaparken her tarifi uygulayamazsınız. 6 aydan sonra aşağıdaki tarif sağlıklı ekmekler yapmak için yeterli olacaktır.
Malzemeler
- 1 bardak tam buğday unu
- 1 su bardağı elma püresi
- 1 su bardağı tahıllı mama
- 1 yemek kaşığı tereyağ
Tahıllı mamayı anne sütü ya da devam maması ile hazırlayın ve köfte büyüklüğünde parçalar halinde fırın tepsisine yerleştirin. 200 derecede 30 dakika kadar pişirin.
- Peynirli bebek ekmeği
Bebeğiniz peynir yiyebilecek yaşa geldiğinde peynirli tarifimi deneyebilirsiniz. Bebek ekmeği nasıl yapılır diyorsanız doyurucu peynirli bebek ekmeği:
Malzemeler
- 5 bardak tam tahıllı un
- ½ tatlı kaşığı kuru maya
- 1 yumurta sarısı
- 100 gr tuzsuz lor ya da labne peyniri
- 1 yemek kaşığı soğuk sızma zeytinyağı
- ½ bardak su
Ev yapımı bebek ekmeği için unu ve kuru mayayı karıştırın. Suyu, peyniri, zeytinyağını ve yumurta sarısını ekleyerek hamur haline getirip yaklaşık 5 dakika yoğurun. 1 – 2 saat mayaladıktan sonra 200ºC önceden ısıtılmış fırında ve yaklaşık 20 dakika kadar pişirin. Bebeklerinize afiyetle yedirin.
- Mayasız ve unsuz bebek ekmeği
Bebek emeği tarifi listemizde mayasız ve unsuz ekmek de var elbette.
Malzemeler
- 2 fincan öğütülmüş ceviz/ badem
- 3 yemek kaşığı tereyağ
- 2 fincan pişmiş ve püre haline getirilmiş kabak
Ev yapımı bebek ekmeği hazırlarken kabakları fırın tepsisine dizerek pişirin. Çatalla ezerek püre haline getirin. Tereyağı ve un haline getirdiğiniz ceviz ya da bademi ekleyin. Ancak çocuklarınızın bu kuruyemişlere alerjisi olmadığından emin olun. Malzemeleri karıştırdıktan sonra fırında 40 – 60 dakika pişirin. Bebeğinizin çorbaları ve yemekleri ile birlikte tüketin.
- Yumurtalı mayasız unsuz bebek ekmeği
Bebek ekmeği tarifleri içinde son olarak yine un kullanmak istemeyen anneler için güzel bir tarif vereyim. Bu tarifi bebeğiniz 1 yaşını geçtikten sonra deneyebilirsiniz.
Malzemeler
- 5 fincan öğütülmüş ceviz
- ¼ fincan sürülür kıvamda tereyağı veya ev yapımı yoğurt
- 3 yumurta
Cevizi un kıvamına getirdikten sonra tereyağı, yoğurt ve yumurta ekleyerek iyice karıştırın. Yağlı pişirme kağıdının üzerine dökün ve fırında 150 derecede yaklaşık 1 saat pişirin. Sonra da çocuklarınızla birlikte afiyetle yiyin.
Çocuklar için ekmek yapmak çok kolay ve keyifli. Çocuklarınızın nasıl üretildiğini bilmediğiniz ekmekleri yemesindense ev yapımı bebek ekmeği yemesi daha mantıklı. Deneyin ve aradaki farkı görün…