Bebeklerimiz, dünyadaki en güvenli yer olan anne karnından çıktıktan sonra tüm mikroplara ve bakterilere karşı savunmasızdır. Bağışıklık sistemi henüz gelişmediği için hastalıklara yakalanma riski fazladır. Bebeğimizin bağışıklık sistemi güçlendikçe yakalandığı hastalık sayısı azalır. Enfeksiyonlar, alerjiler ve cilt problemleri bebeklerde en sık görülen hastalıklardandır. Yeni doğan bebekler ise sarılık ve kabızlık gibi hastalıklara yakalanırlar. Elbette erken teşhis ve doğru tedavi ile her birinin çözümü vardır.
Bebeklerde en sık görülen hastalıklar:
- Pamukçuk
Bebek hastalıkları arasında en sık görülenlerden biri pamukçuktur. Hemen hemen tüm bebeklerde görülür. Pamukçuk, bebeğin ağzında beyaz bir tabaka oluşumu şeklinde kendisini gösterir. Genellikle, erişkinlerde ağız florasında ve vajinal florada bulunan mantardır. Normal doğum sonrasında bu mantar bebeğin solunum yollarına ve sindirim sistemine geçer. Pamukçuk, tedavi edilmezse bebeklerde emmede isteksizliğe neden olur ve ateş yapar.
- Sarılık
Sık görülen bebek hastalıkları arasında olan sarılık yeni doğan bebeklerin % 60’ında, erken doğan bebeklerin % 80’inde görülür. Sarılık “bilirubin” adı verilen, cilde sarı rengi veren bir maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesi sonucu oluşur. Bebeğinizin yüzünden ve gövdesinden anlayabileceğiniz sarılık hastalığı, bebeğin karnına ya da yanağına hafifçe bastırılıp bırakıldığında bariz şekilde görülebilir. Beyin hasarına varabilecek ciddi bir problem olan sarılık bebeğin ışık altında tutulduğu özel bir yöntemle tedavi edilir.
- Kabızlık
Bebeğimizin asla yaşamaması isteyeceğimiz bir diğer yeni doğan bebek hastalığı da kabızlık. Bebeğinizle birlikte sizi de strese sokacak olan kabızlık genellikle anne sütünü çok almayan bebeklerde görülüyor. Seyrek ve sert dışkı ya da dışkı çıkaramama, anüs bölgesinde sert dışkı nedeni ile çatlaklar ve kanlı dışkı, karın ağrısı ve huzursuzluk şeklinde belirtileri olan kabızlık için hemen doktorumuza başvurmamız gerekiyor. Yeni doğan hastalıkları hep zor biliyorum ancak en zorlarından biri bu.
- İshal
Yeni doğan bebek hastalıkları arasında kabızlık olur da ishal olmaz mı? Elbette var. Bebeğimizi anne sütü ile beslediğimiz için günde 7 – 8 kez ve altın sarısı renkte dışkılaması normaldir. Ancak normalden daha sulu dışkılamada ve daha sık tuvaletini yapma durumlarında ishal olduğunu söyleyebilirsiniz. Ayrıca ateş, kusma, karın ağrısı, bulantı, iştah ve kilo kaybı da ishal rahatsızlığının göstergesidir. Şiddetli ateş, iştahsızlık ve kusma durumlarında doktorunuza başvurmanız gerekir.
- Soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonu
Bebeklerimiz 6.aydan itibaren üst solunum yolu rahatsızlıklarına daha sık yakalanırlar. Doğal olarak gelişen virüsler ve enfeksiyon sonucu oluşan soğuk algınlığı; akan bir burun, hapşırma, burun tıkanıklığı, ateş, halsizlik, iştah kaybı ve kuru bir öksürük ile kendini belli eder. Tedavi için doktorumuza başvurmamız gerekir.
- Suçiçeği
Bebeklerde en sık görülen hastalıklar arasında suçiçeği de var elbette. Bulaşıcı bir hastalık olan ve daha çok kış aylarında görülen suçiçeği, çocuklarımıza öksürme ve hapşırmayla bulaşabilir. Aynı zamanda suçiçeği olan birisinin derisine direkt temasla da bu hastalık geçebilir. Hafif ateşle başlayan suçiçeği, sulu kabarcıklar şeklinde devam eder ve kaşıntı yapar. Döküntüler sonraki aşamalarda kahverengiye dönüşür. Bebeğimizin bu kabarcıkları kaşımamasını sağlamamız gerekir.
- Kızamıkçık
Kızamıkçık da bebek hastalıkları arasında ilk sırada. Yeni doğan bebek hastalıkları olarak görülmeyerek bizi rahatlatan kızamıkçık 6 aydan büyük çocuklarımızda görülebilir. Kızamıkçık virüsü, hafif ateşli ve döküntü ile ilerler. Hamilelik döneminde geçirildiğinde ise bebekte zeka geriliği, mikrosefali, kalp ve damar bozukluğu, işitme ve görme sorunu, sarılık ve ölü doğum gibi ağır anomalilere sebep olur.
Hafif ateş, nezle ve halsizlik ile kendini gösteren kızamıkçık, ağızda toplu iğne başı büyüklüğünde kırmızı döküntülere neden olabilir. Tüm vücuda yayılan kızamıkçık, doktorunuzun önerisiyle atlatabileceğiniz bir rahatsızlıktır.
Bebeğimizin yaşına göre ayrıca; kızıl, kızamık, kabakulak, menenjit ve çocuk felci gibi rahatsızlıklar yaşaması da muhtemeldir. Bize düşen ise erken teşhiste bulunarak en kısa sürede doktorumuza danışmak olmaktadır. Bebeklerimize dikkat edelim…